door | 2 mei 2011 | Om te doen | 21 reacties

Oké ik geef het toe, een boottocht maken over de Spree is een beetje cheesy maar stiekem toch best leuk! En daarom mag deze tip eigenlijk niet ontbreken op mijn blog. Voor zowel bezoekers die voor de eerste keer in Berlijn komen als voor mensen die al een tijdje in Berlijn wonen is een “Spreefahrt” een leuk stukje cultureel tijdverdrijf (vergelijk het met een tour over de Amsterdamse grachten). De Spree is ongeveer 398 kilometer lang, waarvan 46 kilometer in Berlijn is gelegen. Terwijl je over de Spree vaart zie je veel van Berlijns belangrijkste bezienswaardigheden en het aanzicht vanaf het water is toch weer heel anders dan vanaf het vaste land. Wat veel mensen niet weten is dat Berlijn veel water bezit en meer bruggen bezit dan Venetië en dus uitermate geschikt is voor zo’n activiteit.

Er zijn veel verschillende bedrijven die zo’n vaartocht over de Spree aanbieden, lengtes, prijzen en routes van de tours verschillen. Zo’n vaartochtje is vooral lekker bij mooi weer, lekker relaxen in de zon en ook nog veel Berlijn zien vanaf het water; twee vliegen in één klap! De kortste tours duren ongeveer een uurtje en geven je een behoorlijke indruk van Berlijn zijn historische centrum.

Berlijn, waterstad

Het waternetwerk van Berijn is niet zo dicht als dat van Venetië of Amsterdam, maar toch kan Berlijn met het aanbod aan boottochtjes prima tippen aan deze twee steden. Een uitgebreid netwerk van rivieren, kanalen en meren verbindt de binnenstad met Spandau, Charlottenburg, Potsdam en de Müggelsee. Als je zou willen zou je de hele stad, en verder, per water kunnen verkennen. Voor de absolute avonturiers is er nog een mogelijkheid om Berlijn achter zich te laten: per boot helemaal naar Szczecin in Polen. De reis naar Szczecin duurt een hele dag, en een overnachting in Polen is inbegrepen.

Rederijen in Berlijn

Vier bekende aanbieders zijn;

Je kunt ze allemaal langs de Spree vinden, voornamelijk achter station Friedrichstraße (Reichstagufer). Ze hebben allemaal hun eigen kade, maar de route die ze volgen is grotendeels dezelfde. Vaak wordt er ook omgeroepen waar je zoal langsvaart in het Engels of het Duits.

Korte tour:

De meeste korte tours van de rederijen duren ongeveer een uur. Je krijgt dan een goede indruk van het historische centrum van Berlijn. Je komt langs het Museuminsel, Hauptbahnhof, Nikolaiviertel, Kanzleramt, Haus der Kulturen der Welt, Berliner Dom en de Reichstag. Meestal kun je nog net een blik op de Oberbaumbrücke meepikken. Voor een tour van een uur ben je meestal tussen de €7,50 en €10 kwijt. De tours vertrekken elk half uur tot een uur vanaf station Friedrichstraße en achter het Museuminsel.

Lange tour:

Meer tijd? Die kun je met gemak allemaal op de Berlijnse wateren doorbrengen, want er is meer dan alleen de Spree. Ook het Landwehrkanal, de Müggelsee, de Havel en de Wannsee zijn prachtige vaarplekken. De meeste lange tours duren ongeveer 3 uur via bovengenoemde rederijen.

Special tours:

Naast de gangbare tours zijn er ook nog een aantal speciale tours. Zo heeft Reederei Winkler bijvoorbeeld ook boottochtjes by night, met etentjes en een speciaal zaterdagavond arrangement. Natuurlijk zijn deze tours wel iets duurder en de vraag is of je dat waard vind. Reederei Riedel heeft ook een speciale tour langs (of onder) Berlijns mooiste bruggen. Kijk op de websites van de desbetreffende rederijen voor het actuele aanbod en prijzen.

 • Mono Adidas Flux SchoenenOriginals Zx Heren Casual I6gvYmf7by

 1. Jacqueline Arts op 2018/04/26 om 1:56 pm
  Buy Levi's Online In Pakistan T White Basic Shirt 100Original vwnm0N8

  goede middag, ik zoek de naam van een Nederlandse schipper die een Amsterdamse rondvaartboot heeft in Berlijn. Hij is zelf de schipper / gids en wij werden op hem geattendeerd door de gids van de hop on hop off waar wij mee reden eind maart 2018.
  Ik zou graag een reservering voor een groep bij hem maken.

  Antwoord
  • Robert op 2018/05/23 om 12:53 pm

   Heb je hier wat aan?
   BWTS Berliner Wassertaxi-Stadtrundfahrten
   Norbert Siebach
   Wendenschlossstr. 30 d,
   http://www.berlinerwassertaxi.de
   Zij bezitten meerdere (voormalige) Amsterdamse boten met namen als Koningin Wilhelmina, Prins Bernard en Oranje Nassau)

   Antwoord
 2. Karin op 2017/08/05 om 1:09 pm

  Hoi Marjolein,

  Over 1,5 week zijn we een paar dagen in Berlijn met de kinderen EN onze hond. Dat maakt een bezoek aan Berlijn weer heel anders. Ik heb veel leuke tips gezien!
  Weet je toevallig of honden op de boottochten meekunnen?

  Groetjes, Karin

  Antwoord
  • Marjolein op 2017/08/23 om 10:02 pm
   Mono Adidas Flux SchoenenOriginals Zx Heren Casual I6gvYmf7by

   Honden mogen mee, moeten echter wel aan de lijn. Veel plezier in Berlijn!

   Antwoord
 3. Bea Verschoor op 2015/05/22 om 6:54 pm

  Hoi Marjolein,ik las over je boek in de huis aan huiskrant in Santpoort.Meteen je blog opgezocht omdat ik in juli met een groepje met een lichamelijke beperking een week naar Berlijn ga.Heb je soms voor mij ook nog tips?En weet je toevallig of er ook een boottocht is waar wij met rolstoelen op de boot kunnen?
  Je hebt een heel mooie blog.Ik heb er al veel uitgehaald.

  Antwoord
  • Marjolein op 2015/05/26 om 3:21 am

   Hai Bea, wat leuk om te horen! Berlijn is over het algemeen erg rolstoelvriendelijk, ook het OV is grotendeels eenvoudig te gebruiken. De meeste boten zijn per rolstoel begaanbaar maar ik weet niet of er een maximaal verbonden is aan het aantal passagiers in een rolstoel. Reis je met een grote groep? Dan zou ik even direct contact opnemen met een van de grotere rederijen (Stern und Kreis of Rederei Riedel) om te informeren en eventueel te reserveren. Veel plezier in Berlijn! Marjolein

   Antwoord
  • KledingKleding Outlet K Koop Dames Vergelijkamp; Design nl O0wX8NnPk
 4. Jacques Oomen op 2014/11/23 om 7:37 am

  geen reactie wel een vraag:
  Is het mogelijk om een korte tour te maken die in de buurt van Charlottenburg eindigt. Volgens mij ben ik een jaar of 10 geleden ergens in de buurt van het checkpoint Charlie opgestapt
  je zou me een plezier doen als je me dat zou kunenn laten weten

  gegroet
  Jacques Oomen

  Antwoord
  Mono Adidas Flux SchoenenOriginals Zx Heren Casual I6gvYmf7by
 5. Johan op 2014/10/12 om 10:28 am

  Ik hoorde dat er een stoomraderboot voor rondvaarten in Berlijn is, Marjolein. Heeft nu er meer informatie over?
  Groeten, Johan

  Antwoord
 6. jessica op 2013/07/27 om 4:58 pm

  Vanuit Spandau bij de Lindeufer kun je ook boottochten maken ook de 7 zeeën tocht. hierbij zit je ongv 7 uur op de boot en je betaald geloof ik 17.50 euro. de prijs kan wat omhoog gegaan zijn maar het is nog niet duur. Bij deze tocht kom je langs mooie plekjes zoals de Wannsee, Pfaueninsel en Potsdam en langs andere mooie plekken. Heb deze boottocht vorig jaar gedaan en het was erg mooi echt een aanrader.

  Antwoord
 7. Tshirts Bedrukken Dailymotion Zutphen Video WrCBQdxoeHans Bekker op 2012/08/13 om 11:30 am

  Ik ga zeer binnenkort met mijn vrouw en twee hele goede vrienden voor 10 dagen naar Berlijn. Ik heb alles goed voorbereid (dat wordt altijd van mij verwacht), en heb daarbij dankbaar gebruik gemaakt van deze blog.
  Toch een vraagje: wat is cheasy, want zo betitel je hier een boottocht. Ik heb alle grote woordenboeken up to date in de kast staan, maar dat stond er niet in. Graag goed Nederlands als dat kan. In dit geval nog lever Duist, want die taal is me ook lief.

  Verder bedankt voor alle informatie,
  Hans Bekker

  Antwoord
  • Marjolein op 2012/08/13 om 11:54 am

   Hallo Hans,

   bedankt voor je reactie! Met cheesy bedoel ik te zeggen dat het een klein beetje afgezaagd kan zijn, omdat het vrij massaal is en de boten overvol zitten met toeristen. Desondanks is het hartstikke leuk om een boottocht over de Spree te maken.

   Veel plezier gewenst,
   Marjolein

   Antwoord
 8. Christa Berghuis op 2011/05/03 om 12:21 pm
  De En Marc Een Zeer Heeft Dames A Elastische Is Wat Jurk Cain Lijn uTOZPkXi

  Ik wou even inhaken op het bericht boottocht over de Berlijnse Spree. Weet je ook dat er een Rederij Roderich Wolff bestaat die met een heel leuk nostalgisch bootje, de MS Nostalgie, vaart. Misschien iets minder “cheasy” dan met een “gelikte” rondvaartboot. Ik wil je ook bedanken voor deze geweldige blog, we hebben er al veel tips vandaan gehaald. Wij (echtpaar 55+ met vrienden) vertrekken a.s. vrijdag voor de 6e keer naar Berlijn en zijn er nog lang niet uitgekeken. Een heerlijke stad!
  Groetjes, Christa

  Antwoord
  • Marjolein op 2011/05/03 om 5:34 pm

   Bedankt voor je reactie Christa, leuk om te horen dat je iets hebt aan mijn tips en alvast veel plezier gewenst in Berlijn! Rederij Roderich Wolff klinkt goed, bedankt voor je aanvulling!

   Antwoord
 9. Vergelijkamp; Weber nl Dames In JurkenKleding Gerry Koop dthxrsCBQ
  Michel op 2011/05/03 om 8:04 am

  Hoi Marlolein,

  Sinds 2 jaar is er ook een Nederlandse Rederij in Berlijn, de VOC. Betekent: Vereinte Ostdeutsche Compagnie en deze rederei vaart met “Der Fliegende Holländer”. Voor een leuke boottrip van O2 World naar de Caprivibrücke, Charlottenburg of andersom voor een redelijke prijs. En alles wat je onderweg tegenkomt, wordt ook nog in het Nederlands uitgelegd.

  Hier ook nog hun website: http://www.der-fliegende-hollaender.org/

  Antwoord
  • Marjolein op 2011/05/03 om 5:33 pm

   Hi Michel,

   thanks voor je reactie! Ik ken de rederij inderdaad wel, maar ik ben er zelf nog nooit mee gevaren dus durf niet te zeggen of het een aanrader is. Maar als jij zegt dat hij leuk is dan komt hij op mijn Berlijn-To-Do lijst :-)

   Antwoord
 10. Hanneke op 2011/05/03 om 12:00 am

  ga in augustus en ga dit zeker doen.

  Antwoord
 11. Isabel op 2011/05/02 om 12:16 pm Mono Adidas Flux SchoenenOriginals Zx Heren Casual I6gvYmf7by

  Mijn man en ik [60ers]gaan nu van de zomer voor de 8e keer naar Berlijn met de trein.
  8 jaar geleden voor het eerst sinds 35 jaar op vakantie en het werd een trip naar berlijn per trein voor 4 dagen. meestal ook het zelfde hotel Estrel het grootste van berlijn.Ligt een beetje achteraf maar de metro ligt om de hoek en we kennen de omgeving op ons duimpje.
  Er is altijd wel weer wat nieuws te ondekken in Berlijn. wij bezoeken er de trodel markten.
  Leuk om je blog te bezoeken en ook weer nieuwe dingen te ontdekken
  Groetjes Isabel

  Antwoord
  • Hanneke op 2011/05/28 om 11:37 am

   Hoi Inge, we gaan binnenkort met een groep van 8 personen naar Berlijn en willen een rondvaart boeken van 2,5 á 3 uur. Ik kan nergens een rederij vinden die een reserving aanneemt voor kleinere groepen. Heb jij een tip?

   Antwoord
   • Marjolein op 2011/06/01 om 8:53 pm

    Hoi Hanneke, ik zou als ik jou was op de dag zelf vroeg langs de rederijen gaan. Een groep van 8 personen is inderdaad nog relatief klein en de kans is heel groot dat je op de dag zelf nog gewoon kaarten kunt kopen. Er zitten een aantal grote rederijen in het centrum van Berlijn dus als de ene vol zit zou je nog een andere kunnen proberen. Ik heb zelf eigenlijk nog nooit meegemaakt dat een boottocht vol zat. Ik hoop dat het zo lukt!

    Groetjes, Marjolein.

    Antwoord
 12. Het is wel een manier om ff lekker uit te rusten en dan toch nog wat te zien, want Berlijn is wel vermoeiend. Vorig jaar hebben we ook zo'n tocht gedaan. Het was schitterend weer, dus toch heel relaxed Berlijn door.

  Antwoord

Reactie verzenden Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hallöchen!Sfeer, historie en veelzijdigheid. Deze combinatie maakt Berlijn voor mij zo'n fascinerende stad. Al 10 jaar. Mijn onuitputtelijke liefde voor Berlijn wil ik via BerlijnBlog met jou delen.
Leuk dat je er bent!

Viel Spaß en liebe Grüße,
Marjolein

➤ Meer over mij
➤ Over mijn boek 'Mijn Berlijn'

Mijn Boek


In mijn persoonlijke reisgids Mijn Berlijn neem ik je mee door het Berlijn waar ik zo van hou. Veel achtergrondverhalen, foto's en natuurlijk mijn favoriete tips verzameld op één plek.
Schoenentrends 2019 2019 Voorjaarzomer Schoenentrends 2019 Schoenentrends Voorjaarzomer Schoenentrends Voorjaarzomer RLA45j
➤ Bekijk reviews of bestel direct op Bol.com

BerlijnBlog op Facebook

Volg me ook via:

Mono Adidas Flux SchoenenOriginals Zx Heren Casual I6gvYmf7by
 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • Pinterest
 • Mijn nieuwsbrief

Evenementenkalender:


Meer evenementen in Berlijn.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en onvang de laatste updates en exclusieve Berlijntips gratis in je inbox.

Mono Adidas Flux SchoenenOriginals Zx Heren Casual I6gvYmf7by

Je hebt je nu aangemeld voor de BerlijnBlog nieuwsbrief. Dank je wel!

Pin It on Pinterest

Share This